20 Şubat 2008 Çarşamba

CNBC-e ve Marketing Myopia

Pek çok pazarlama profesyoneli, kolay olanı göremez.

Demek istediğim, pazarlamacılar, üzerinde çalıştıkları bir kampanya mekaniğinde, bir ürün/hizmet/kurum için iletişim stratejisi oluştururken ya da konumlandırma çalışmaları yaparken verilecek mesajları en "basit", en "yalın" haline getirmeyi bir türlü beceremez.

Bunun nedeni işin içerisinde fazlaca bulunmak ve "beynin kirlenmesi" de olabilir, ürünün/hizmetin birden çok faydası olması ve hepsini aynı anda vurgulamak istemesi olabilir, ya da en kötü olasılıkla "pazarlama miyopluğu" olabilir.

CNBC-e deyince benim aklıma;

1- Saatinde başlayan, gecikme olursa altyazıyla dakikasına kadar bildirilen orijinal dilinde altyazılı filmler/diziler,
2- Ekonomi ve borsa haberleri geliyor.

Gayet yalın ve anlaşılır, başarılı bir konumlandırma. Ekonomi bir çok insan için fonksiyonel ve "olmasa da olur" kıvamında iken, diziler lokomotif durumunda. Buraya kadar bir yanlış yok.

Sorun, rakipleri belirlemede ortaya çıkmış. Zira CNBC-e'nin doğrudan rakip listesinde diğer televizyon kanalları varken, dolaylı rakipleri gözardı etmiş olduğundan, bugün peer to peer ağlara ve diğer teknolojik gelişmelere yenildi.

Bir süre bunun farkında olduklarını düşündürecek girişimlerde bulundular ve yayınladıkları dizileri ince eleyip sık dokumaya, fazla bilinmeyen dizilere yönelmeye başladılar.

Burada karşılaştıkları bariyer hem zaman hem de yayın hakları oldu. Zira CNBC-e dizilerin yeni bölümlerini, anavatanında yayınlandıktan en erken 4 hafta sonra yayınlayabiliyordu ve bu da seyirciyi tatmin etmemeye başladı. Burada da teknoloji devreye girdi ve elinde internet bağlantısı olup beklemek istemeyen izleyiciler, paylaşım sitelerinden CNBC-e'nin yayınlamaya başladıkları dizilerin sezonlarını indirmeye başladılar.

Son yayın döneminde yeni dizilerin azlığı ve kült dizilerin bol bol tekrarlarının oynatılması pes ettiklerini gösteriyor.

Öte yandan, gün geçtikçe daralan zamanlarını daha verimli değerlendirmek isteyen insanların, kendilerine ayıracakları kısacık vakitlerinde TV izlemek istemedikleri gerçeği de var. Bu, bir çok televizyon kanalının (kültürel ve ekonomik gelişmeyle birlikte) eninde sonunda karşılaşacakları bir sorun.

Buna bağlı olarak, CNBC-e'nin bu kadar çabuk gözden düşmesinin bir sebebi de, seyirci kitlesinin bahsettiğim kültürel ve ekonomik gelişmelerde ortalama TV izleyicisinin ötesinde olması.

Peki CNBC-e ne yapabilir?

Ben yayıncılık konusunda uzman değilim, ancak CNBC-e bir kaç sene önce yaptığı gibi niş bir alana yönelmeli. Avrupa sinemasından vazgeçmeyip, filmlerden sonra e2 gibi yabancı şov programları yayınlayabilirler. Avrupa sineması ile popüler kültür'ü yan yana getirmek ne kadar doğru olur bilemem, ancak internet'i de ciddi rakip olarak almaları ve Türk izleyicisinin (göreceli olarak) kolay ulaşamayacakları yayınları ekrana getirmeleri çözüm olabilir.

Bugün hayatımızda CNBC-e olmasa, pek çoğumuzun hayatında bir şey değişmeyecek. Pazarlama miyopluğu yaşayan kanal, senelerdir bangır bangır gelen (ve ülkemizde göreceli olarak çok yavaş ilerleyen) broadband internet'i ya göremediğinden ya da bir tehdit olarak ciddiye almadığından bugün gözden düşmüş durumda. Eski bir CNBC-e izleyicisi olarak, toparlanmalarını umuyorum.

2 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

çok haklısın
cnbc-e şu anda benim için şu gün bu saatte bu var aman kaçırmayayım kanalı değil,
akşam oldu, tv karşısındayım, saçmasapan programlar-diziler seyretmektense cnbc-e yi açayım mutlaka izlenesi bir şeyler vardır kanalı.
olmasa olmaz değil,
olmasa da olur ama olsa iyi olur yani:)