27 Ağustos 2009 Perşembe

Yarın hayatınızda...

Uzun zamandır ara vermiş olduğum "yarın hayatınızda" serisine devam...


Facebook olmasa...

İlkokul arkadaşlarını birbirleriyle buluşturabilen bu sosyal ağ, bir türlü düzgün gelir modeli oluşturamadığından, hızlı büyümesinin getirdiği maliyetlerden ve kullanıcı deneyimlerini umursamadan sitede yaptığı değişikliklerle ötürü popülaritesini yitirerek kullanıcı kaybetse... Tüm dünyada milyonlarca kullanıcısının hesap bilgilerini yarın itibariyle sileceğini ve hizmet dışı kalacağını duyursa...

Fenomen haline gelmiş bu sosyal ağ sitesini özler misiniz? Yoksa umrunuzda olmaz mı?

5 yorum:

Unknown dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Facebook bu kadar popüler olmadan önce başka sosyal ağlar vardı. Bugün Facebook kapansa bile yerine yeni bir popüler ağ oluşturulması uzun sürmeyecektir.

Unknown dedi ki...

Facebook bu kadar popüler olmadan kısa bir süre önce MySpace popülerdi. Ondan önce de kendi çapında "sosyal ağ sitesi" olarak nitelenen siteler vardı. Facebook bugün dağılsa, onun yerini ya da "müşteri"lerini almak için tetikte bekleyenler de yok değil.

Bir de şöyle birşey var ki, internette bazılarının "boş iş" olarak nitelediği, bazılarınınsa hayatında çok önemli yeri olan "hangi X bilmemnesisin", "X sana bilmemne hediye etti, sen de ona bir hediye fırlat" gibi uygulamaların bir siteye ne kadar "sosyallik" kattığı da ayrı bir tartışma konusudur. Uzun uzun tartışılabilir olan bu konuyu "dün gece, hiç tanımadığın bir erkeğe, sırf Facebook'ta karizma görünüyor diye 'merhaba' deyip, sonra da 'sosyal netvörk yapıyom' diyebilir misiniz?" şeklinde de özetlemek mümkün (bu ne biçim özet diye sormayın;)

Uzatmayalım, sosyal ağ siteleri de, diğer pek çok "zorunlu olmayan" şey gibi, her zaman varolacaktır. Buradaki asıl sorun, sizi anlatan o girdiğiniz şeylerin o siteye ait olması. Olmaz ya, bugün Facebook kapansa, Facebook ile birlikte neleri kaybedeceğinizi bir düşünün. Sevdiğiniz filmleri sevmeye devam edersiniz, ama Facebook'ta onları kaydetmek için harcadığınız zamanı kaybedersiniz. Arkadaşlarınızla arkadaş kalmaya devam edersiniz, ama arkadaşlarınızla yaptığınız görüşmeleri, takip ettiklerinizi, arkadaş listenizi ve daha pek çok şeyi kaybedersiniz. İşte asıl sorun budur. Hem kişiliğinizle ilgili "veri"leri, hem de harcadığınız zamanı kaybedersiniz. Bilişim dünyası, ancak bunun olmasını engelleyebildiğimiz gün ciddiye alınacak derecede olgunlaşmış demektir.

Eğitişim Kariyer Enstitüsü dedi ki...

Bundan sonraki girişimlerin daha profesyonel hayat ağırlıklı ve daha öğrenci ağırlıklı olmasını ve(ya) birbirinden kesin hatlarla ayrılmış şekilde olmasını bekliyorum.

Adsız dedi ki...

Facebook internetin miladı. facebook a ikame sosyal ağlar muhakkak ki çıkacaktır, hatta öyle ki her gün bir tane çıkmaktadır da, fakat, düzeni facebookta sağlaan kullanıcının bu alışkanlığından bir günde vazgeçmesini beklemek haksızlık olur. İnsan ilkokul arkadaşlarıyla iletişime her an geçebileceğini bilmeyi istiyor.