22 Ağustos 2007 Çarşamba

Wal-mart MP3 satmaya başlıyor...



Wal-mart denince aklıma, şu Yunan Mitolojisi'ndeki tanrıların babası dev Titan'lar aklıma geliyor.
Gittiği her yere tüketim çılgınlığını sürükleyen, en sonunda yerel işletmelere beyaz bayrak çektiren...
Tıpkı ayak bastığı her şehri haritadan silen Titanlar gibi...



DRM (Dijital Fikir Hakları), belli bir ücret ödendiği halde kısıtlı kullanım süresi olan (24 saatten sonra kendini silen mp3'ler gibi) çalışmaların koruma sistemine verilen addır. Sistemi geliştirenler, hem dijital kopyalardan da kar etmeyi hem de insanları orijinal albüme teşvik etmeyi düşünmüş olmalılar. Hesabını yapamadıkları, Napster, Torrent, eMule gibi paylaşım programlarının yaygınlaşmasıyla DRM'li çalışmalara olan ilginin azalacağıydı. Öte yandan, bütün DRM'li çalışmalar ve daha fazlası, sözü geçen paylaşım programlarında ücretsiz ve limitsiz kullanım hakkına sahipti.

Apple DRM'i biraz cilalayıp iTunes haline getirmeye çalıştı ancak o da olmadı. Ülkemizde emsal olarak PowerClub mevcut, fakat DRM tahta hiç bir zaman oturamadı.


Ve şimdi Wal-mart müzik işine de girerek, DRM koruması olmayan bütün çalışmaların (EMI ve Universal stüdyoları dahil olmak üzere) satışını üstlenecek. DRM standardı olan 128kbps'lik korumalı MP3'lerin kalitesine karşılık ta korumasız MP3'leri de 256kbps ses kalitesiyle sunacak.

Dijital müzikten sonra Wal-mart uzuuun kollarını nerelere atacak, bekleyip göreceğiz...

Hiç yorum yok: