17 Ağustos 2007 Cuma

Marka mı, değil mi?


Geçtiğimiz günlerde Hülya Avşar marka mıdır değil midir gibi bir polemik başlamış. Magazin izlemediğimden haberim yoktu, ama dün TV'de gözüme çarpmayı başardı. Bugün de pazar-lamaca'da bu konu hakkında bir yazı okuyunca altına kendi yorumumu düştüm. Burada da paylaşmak istiyorum;

"Ben bu polemiği -pek fazla TV izlemediğimden olsa gerek- daha dün gördüm. Kararımı vermem 10 saniyemi aldı.


Marka olduğunu varsayarak kendi kendime şu soruları sordum:


Hülya Avşar markasının kişiliği nedir?

Hülya Avşar'ın farklılaştığı nokta nedir?
Hülya Avşar'ın hedef kitlesi kimdir?


Kişiliği...
Oyuncu mu? Sanatçı mı? Yorumcu mu? Manken mi? Talk Show'cu mu? Girişimci mi? İş kadını mı? Hepsinden biraz (ya da hiçbiri).


Farklılaştığı nokta... Piyasadaki manken - sosyetik - şarkıcı çöplüğü içerisinde ilk ve en bilinen olması dışında nesi özel? Başarısız girişimcilik kariyeri mi? Sürekli desteklendiğini bilmemize rağmen hakkında çizilen güçlü kadın resmi mi? Hepsi (ya da hiçbiri).

Hedef kitlesi... Gençler mi? Orta yaşlılar mı? Snob kesim mi? Varoşlar mı? Laikler mi? Muhafazakarlar mı? Cevap yine, hepsinden biraz (ya da yine hiçbiri).

Siz kişiliği olmayan, silik bir marka biliyor musunuz? Ya da farklılaşamayan, hedef kitlesini tanımlayamayan?

Kardeşi Helin, marka olma şansına Hülya Avşar'dan daha fazla sahiptir, hatta belki de olmuştur.
Tutarlıdır, yalnızca gece kulüplerinde gezer. Gündemdeki diğer insanlardan farklılaşacak denli hedonisttir, işle güçle ilgisi olmaz, hedef kitlesi de magazin insanlarıdır.

Kişilerin markalaşması ölümle kalımla ilgili bir konu değil, isimle de ilgili değil, insanlara yaşattığı deneyimle, imajla, değerle ilgilidir.

Helin Avşar deyince benim aklıma çok net bir insan profili geliyor. Ancak Hülya Avşar deyince tanım yapamıyorum. Bana soracak olursanız, Hülya Avşar kesinlikle bir marka değildir."

Benim yorumum bundan ibaret, ekleme yapmak isteyen?

3 yorum:

h k dedi ki...

bence markadır, farklılaştığı yeri ise güzelliğidir (şimdi ne kadar güzel tartışılabilir) ve bu güzelliği kullanabilmesidir. Şu ana kadar bir çok güzel kişi kısa süreliğine de olsa nlü olmuştur ama Hülya Avşar bunu uzun süreli başarıya çevirebilen tek kişidir. Hülya Avşar'da güzel ve ünlü olmuş veya olamamış kişiler yok mudur? Elbette vardır. ama uzun yıllar boyunca Türkiye'nin en güzel kadını olarak ortalarda gezinmiş ve başarılı da olmuştur. Biraz ondan biraz bundan,biraz şakıcı biraz oyuncu olması da markanın temelinin güzellik olmasından kaynaklanır-ki bu birazlarda da başarılı bulurum kendisini ama başarısız girişimciliğini bilemem. Güzellik de aslında öyle ya da böyle herkese hitap eder yani hedef kitle genç yaşlı snob vs farketmez...

h k dedi ki...

Helin Avşarı unutmuşum bu arada:) Evet o da markadır şu anda ama bunun uzun süreli olup olmayacağı şu anda belli değildir. Şu ana kadar bir çok kişi helin avşarla aynı konseptte televolelerde birkaç ay varlığını sürdürmüştür ama şu anda adlarını bile hatırlamayız, bekleyip göreceğiz:)

esrArengiz dedi ki...

marka olması umrumda değil. önce insan olsun, topluma örnek olsun. hülya avşar bi markaysa, bu markanın bana hatırlattığı üç şey; tanju, ibo, kaya. toplumumuza hatırlattıkları ne ola???

Eren blogun samimi ve yalın. benim hosuma gitti, tanıştığımıza memnun oldum...