4 Ağustos 2008 Pazartesi

Güç kelimesi; Berbat

Bazı kelimeleri ben, güç kelimeleri olarak adlandırıyorum. Berbat'ta bunlardan bir tanesi.

Üçüncü partilerinizden biri ya da başka bir kurum, size bir proje sunuyor...
Sunulan projeyi beğenmeme hakkınız her daim olduğu gibi, bunu dilediğiniz gibi ifade etme özgürlüğüne de sahipsiniz.

"Olmamış" olabilir... "Beklediğim gibi değil" olabilir... "Başarısız" olabilir... "Kötü" olabilir... Hatta "I-ıh" bile olabilir...

Peki "berbat" gibi bir kelime için ne diyorsunuz?

Berbat = Çöp
İçinde berbat kelimesinin geçtiği cümlelerin anlamı nedir? Kısaca çöp.

Üzerinde emek harcanmış bir fikre/çalışmaya çöp demek için nasıl bir nedene ihtiyaç duyarsınız?
Sadece meraktan soruyorum!

9 yorum:

admin dedi ki...

Kullanmadığım bir kelime "berbat", ancak bir kez üzerinde deli gibi çalıştığım bir okul projesinde hocalarımın birinden işitmiştim. o ders ve iş üzerine bütün şevkim kaçtı ve dersi bıraktım.

bu derece negatif bir söylem yani.

Zafer Yılmaz dedi ki...

Bir anlık sinir, başkasına olan öfke ve düşüncesiz bir söylemle söylenmiş olabilir. Ya da ciddi ciddi bir BS vakası ile karşı karşıya kalınmış (BS: Bullshit :) ).

Bir kere babam yıllar önce neden patlıcan yemiyorsun evladım demişti. "Tadı berbat ötesi de ondan" gibisinden bir laf kullanmıştım. Bu laftan sonra epey bir nasihat dinleyerek, berbat yerine, beğenmiyorum kelimesini kullanmamı söylediğini hatırlıyorum.

Bu durum biraz farklı olsa da, yapılan işe saygı açısından, en azından "berbat" yerine "beğenmedim" cevabı kullanılabilirdi.

Eren Kumcuoğlu dedi ki...

Iraz;
Güç kelimeleri işte, bazı yerde morali ateşlerken, bazı yerde yerle bir edebiliyorlar.
Berbat ikinci gruba ait elbette.

Aylin dedi ki...

Eger sadece is yapmis olmak icin yapmilmis bir isse ve gercekten sundugunu kisinin ne bekledigini onemsemeden, amaca hizmet etmekten cok uzaksa ve ozellikle bunu bastan savmak maksadiyla yapmissa cekinmeden berbat diyebilirim. Eger ki karsimdaki bana oyle bir isi sunmaya cekinmiyorsa ve yaptigi isin layigini vermiyorsa, benim de cekinmeme gerek yok diye dusunuyorum. Bu yazdiklarimdan sonra kotu kalpli uvey anne imaji yaratmak istemem:)fakat ozensiz is yapan insanlara dayanamiyorum.

Adsız dedi ki...

Bence hiçbir emeğe berbat denilmemeli. Emek vermemişsin biraz daha uğraş denilebilir, biraz daha geliştirelim zayıf olmuş bu çalışma denilebilir ama berbat kesinlikle karşı tarafı moral yönünden çökerten bir kelime.
Ülkemizde yöneticiler tarafından bu tarz kelimeler oldukça kullanılıyor.(Bana denk gelmedi ama çevremden duyuyorum)
Karşı tarafın moralini bozmamak, o işi daha iyi yapmasını sağlamak adına daha fazla çaba sarfedilmeli bence.

Adsız dedi ki...

Bence "berbat" kelimesinden daha kötü kavramlar bulunabilir. (Şimdi tüm ateşleri kendime çekmek üzere olduğumu biliyorum.)

Bir seferinde, ekibim kendilerine verdiğim ödevi çok sayfalı ama kalitesiz biçimde hazırlamışlardı. Aldım. İlk 2 - 3 sayfaya göz attım. Kağıt demetinin arkasını çevirdim ve "bari sayfaların arkasını müsvedde olarak kullanalım da, kağıtlar bir işe yarasın" demiştim.

Evet, ben de kalitesiz üretime katlanamam. İşini gereği gibi yapmamış olan kişilerin "ama, emek harcanarak..." sözlerini de kabul etmem.

Şimdi, lütfen kalitesizliziği savunmadan ateş edin

Aylin dedi ki...

Zaten oyle bir durumda emek de harcanmamis oluyor.

Eren Kumcuoğlu dedi ki...

Bu tarz bir yaklaşım insanların büyük çoğunluğunda demoralizasyona sebep oluyor. Çok ufak bir kısmının ruhu, bu yaklaşımdan sonra daha iyiyi yakalamak için kamçılanır.
Gerek eğitim gerek çalışma hayatımda gördüklerimden yola çıkarak konuşuyorum.

Üniversitede çok değerli bir hocamız, sınıfa verdiği projeyi 50 puan üzerinden değerlendireceğini, çünkü hiçbirimizin 100'lük proje yapamayacağını söylemişti.
Dersten sonra yanına gidip benimkini 100 üzerinden değerlendirmezse proje hazırlamayacağımı ve kalmayı göze aldığımı, bunu hakaret olarak gördüğümü söylemiştim.

Bana şöyle bir söz söylemişti; "İnsanları böyle tanıyorum... Bu sözlerimi üzerine alınıp yola yarım porsiyon devam etmeye razı olanlarla, mücadeleyi göze alıp gerektiğinde benimle bile zıtlaşan karakterleri bu şekilde ayırt ediyorum".

O güne kadar olumsuz şartların üstümdeki motive edici yönünü hiç düşünmemiştim. Bugün bunun beni kamçıladığını biliyorum, ancak şu da bir gerçek; bu tip güç kelimeleri insanların çoğunda olumsuz etki yaratıyor.

Merak ettiğim şu; Aynı ekip revize (ya da yeni) çalışmayı şevkle mi hazırladı, yoksa lanet ede ede mi? =)

Adsız dedi ki...

Aynı ekip, işyeri pazarlamada pazar payını %40'ın üstüne çıkardı (bizden sonra gelen 2 bankanın toplamından fazla...)

Aynı ekip (20 kişi), bankanın 400 şubesinin 2,5 yılda sattığı sigortayı 1 yılda sattı...

Aynı ekip, satış toplantılarında "hep başarı, hep başarı... N'olacak bizim halimiz!" diye kadeh kaldırdı.

Aynı ekip, ben onları yönetmeyi bıraktıktan sonra bir daha o dereceleri yakalayamadı.

Aynı ekip, yıllar sonra "iş hayatımızda en çok şeyi sizden öğrendik. Ama bir daha birlikte çalışmak istemeyiz" dedi.

Şunu anlayabiliriz. Muhteşem satış yapıyorlardı. Kağıt / doküman işlerinde başarılı değillerdi. Başarısız oldukları konularda da sert de olsa eleştiriyi haklı buluyorlardı.

Ben de onları daha başarılı oldukları konularda yönetip, arkayı daha fazla toplamak düzenlemek gerektiğini öğrendim.

Özet: Aylin'e katılıyorum. Yalap şalap bir hazırlıkla patronunun önüne çıkarsan, kendin zaman harcamamış olursun. Ama patronunun zamanını harcamana ne diyeceğiz.