7 Ekim 2007 Pazar

Bundan bahsediyoruz!



Geçen sene Autoshow'dan hızlı metro ile dönerken Bayrampaşa civarındaki raketlerde görmüştüm Ender Mağazaları'nın ilanını. Tema aynıydı, yalnız bu sefer pembeli yerine siyah abiye giymiş bir bayanın görseli kullanılmıştı. Koluna taktığı karton torba uygulaması dahi aynıydı ve ben tam da buradaki bir ayrıntı yüzünden fotoğrafını çekmek istemiştim, ancak fotoğraf makinamı çantasından çıkarmaya üşendiğimden es geçmiştim.

Şimdi Ender Mağazaları ayağıma kadar fotoğrafını çekmek istediğim ilanın ta kendisini getirmiş. Bir sefer daha aynı hükümetin seçilmesi ile olsa gerek, bir kaç gündür gazetelere tam sayfa ilan verecek kadar palazlanmışlar. Esas konumuz Ender Mağazaları'nın bu ilanı olduğundan, şöyle bir soru sordum kendi kendime; "Bu ilanı daha düzgün yaptıracak kimseyi bulamamışlar mı?"




Geçen seneden hatırladığım uygulama güzel olduğu için değil, içinde başka çıkarımlara sebep olduğunu düşündüğüm bir öğeye sahip olduğu için bu kadar çok aklımda kaldı. Bilmiyorum ilana bakıp ta dikkatinizi çektiği oldu mu, ancak görsele baktığımda benim gözüm tek noktada sabit kalıyor, o da kırmızı ile "highlight" ettiğim alan.

Diğer bütün markaların (klansman dahilinde düşünürsek, adidas ve puma dahil) isimleri Arial font ile yazılmışken, Nike'nin "Swoosh"u hemen göze çarpıyor. İşin komik yanı, "Swoosh" bize derhal "Nike" mesajı veriyor.

Her ne kadar "basit" görünse de, yakalanması zor bir başarı. Markalama tam da bu değil midir zaten?

6 yorum:

Unknown dedi ki...

budur:)

h k dedi ki...

bir de tüm yazılar içinde sadece nike logosu farkediliyor,tüm yazılar kayboluyor gibi sanki...

bilog dedi ki...

bunu acaba nike mı istemiştir?

Eren Kumcuoğlu dedi ki...

bilog;
Sanmıyorum. Böyle bir çalışmada Nike ile iletişim içerisinde olduklarından bile şüphe duyarım. Zaten tamamen rastgele gerçekleştiği ortada, zira bunca marka rastgele yerleşimle ve rastgele bir fontla yazılmışken yalnızca Nike'nin logosunun kullanılması amatörlüğün göstergesi diye düşünüyorum.

Esra :) - kadincablog.blogspot.com dedi ki...

bakar bakmaz o kadar markanın içinden ilk nike logosunu gördüm.

Adsız dedi ki...

hımm bir sene sonra okuyup yorum yapmak saçma mı olur bilemedim ama bence dikkatlerden kaçan bişey var.
tabiki nike'ın logosunun markayla iyi özdeşleşmiş olması ayrı bi konu. fakat burada diğer markaların logosu konmamış ki, hepsi aynı karakterle, sadece puntoları değiştirilerek yazılmış. bu durumda o kadar yazının ortasında nike logosu yerine harften oluşmayan herhangi bir şey de koysalardı o dikkat çekecekti.

grafik olarak da feci durumda. o torbanın üstündeymiş gibi yapılmaya çalışılmış olan markalar nasıl da sırıtıyor. fotoğrafın düz siyah bir torbayla çekildiği ne kadar da belli.