18 Eylül 2007 Salı

Media Markt - Başka bir pazara giriş faciası mı?

Best Buy'ın Türkiye'deki teknomarket pazarına giriş yapacağı haberi geldikten sonra, Media Markt'ın da haberi geldi. 25 Eylül'den itibaren Media Markt, Türkiye'deki operasyonlarına başlayacak gibi görünüyor.

Fakat burada konumuz Media Markt'ın gelişi değil, lansman kampanyasında yaptığı bu çalışma. Siteye giren ziyaretçileri karşılayan görsel beni hayrete düşürdü.


Benim Media Markt'a sormak istediğim bir kaç soru var:
-Nataşa kimdir veya nedir?
-Türk insanının Nataşa algısı nedir?
-Media Markt Nataşalar ile ne gibi bir etkileşim içerisinde?
-Nataşalar alet olarak mı görülüyor (çekici alet)?

Burada bir mesaj var da ben mi anlayamadım?
Burada anladığım şey, teknoloji'nin çekiciliği ile Türk insanının, daha doğrusu Türk erkeğinin Nataşaları çekici bulmasının yaratıcı ekipte serbest çağrışım yaptığı fikri. Ancak, Türk insanının Nataşa algısı, para karşılığı seks yapan Rus asıllı bayanlar olduğundan Media Markt'ın tüketicilerle böyle bir ilişki yaşayacaklarının sinyallerini mi vermeye çalışmışlar?
Her türlü yoruma açıktır, eğlenceli olsun istemişler, ancak bana bir lansman faciası gibi geldi.

15 yorum:

h k dedi ki...

Göze aslında mesaj senin yazdığın değil bence, çünkü bilboardlara verdikleri reklamlarda Eren'in koyduğu resmin dışında bir de "Sizde Helga ve Hans gibi bıdı bıdı bıdı" diyen ilan var, adamlar muhtemelen Rusyada almanyada kralız bunu belirtelim reklamda, kıskansınlar gibi bir mantıkla yola çıkıp Türkiye'de en bilinen rus ismi Nataşa, en bilinen Alman ismide hans&helga demişler ve bu sonuç ortaya çıkmış, kötü olmuş:)

esrArengiz dedi ki...

Hüseyin peki Natasha ile aletin ne alakası var. "gibi" edatı ile bir benzetme yapılmış.
Bi ihtimal dediğini doğru kabul edersek burada MM kadının çekiciliğini bizim marketimizde alet edevatlar tasarımsal. büyülü, çekici bi güzelllikte gibi bir imaj verilmiş farklılaşmak adına.
fakat yetersiz pazar araştırması sonucu bilerek veya bilmeyerek çuvallanmış resmen.
ben de Göze gibi iğrendiğimi belirtmek istiyorum

Unknown dedi ki...

ya kötü niyetli olmak istemiyorum ama..
nataşa diyor, alet diyor, çekici diyor..
aklınıza daha farklı bir anlamla ilgi çekmeye çalıştıkları gelmedi mi sizinde
yani sadece rus kadınının çekiciliği değilde başka bi gönderme yok mu?
belki ben fesadımdır bilemedim
reklam berbat, benim düşündüğüm anlamda bir ilgi çekme çabası ise berbatın da ötesinde...

Eren Kumcuoğlu dedi ki...

Çok kötü vurmuşsunuz, en sert vuranlar da bayanlar olmuş =) Zaten böylesi bir lansman görseline en büyük tepkinin kimden geleceğini tahmin etmek çok ta zor olmasa gerek.
Media Markt'ın "absürd" espri anlayışıyla pazarda varoluşunun getireceklerini ilerleyen günlerde göreceğiz...

Adsız dedi ki...

MediaMarkt haberlerini takip ediyordum ama bu reklami ilk defa gordum. Sanirim Turk insaninin Natasha algisi belli ama iceri cekmek istedikleri musteri ile bir bag kurmakta sinifta kaldiklari da belli. Belki de yabanci reklamlardan direk tercume yapilmistir.!

Adsız dedi ki...

mediamarkt i ve turkiye organizayonu yakinen taniyorum.yaptiklari reklamlarda
,midesizliklerine sasirmiyorum.buna ek olarak sizleri bilgilendirmek isterim.turkleri 5.sinif bir insan toplulugu olarak goruyorlar.asiri derece de irkci,ve yobazlar.reklamlarin amotorce ve ceviri oldugu dogru.buradaki organizasyonda calisan turkler ucuza calisan operasyon elemanlari onlar icin.turk deger yargilari ise onemsiz.tek sloganlari su:biz bavyerali ustun irkin mensuplariyiz ve her gittigimiz ulkede bunu korur kollar ve yayiliriz.bence uluslarasi olmak soyle dursun sadece ve sadece bavyera koylusuler.burada bizi yontup paralarina para katmalari beni cok uzuyor.hem de hepimizi aptal yerine koyarak.gozlerinizi acin..neyse zaten reklamlarindan biraz fikir sahibi olunuyor,yunanli-rus-alman olmakla konunun ne alakasi var..sanki turkiyeye yabanci sermaye girisi ilk bu akillilarla oluyor..ki ruslari ve genel olarak kadinlari bu derece rencide ederek..

Eren Kumcuoğlu dedi ki...

Sayın isimsiz;
Yorumunuz için teşekkürler, gerçekten aydınlatıcı oldu. Sizden ricam, sakıncası yoksa isminizi ve kurumunuzu da belirterek ortaya attığınız bu bilgilerin doğruluğunu teyit etmeniz, zira bu perspektiften bakınca konu oldukça ilgi çekici görünüyor ve dillendirilmesinde fayda görüyorum.

Adsız dedi ki...

eren ve diger arkadaslar merhaba,verdigim bilgiler ozet niteliginde olup tamamiyle gercektir.ben mediamarkt ta calisma hatasini yapan mutsuz calisanlardan biriyim o nedenle ismimi belirtmedim.turk calisanlardan orada mutlu olani ben bilmiyorum.magaza mudurleri ermeni bir vatandasimiz,diger magazanin muduru de turkce bilmeyen hayati boyunca isvicrede yasamis bir ismen turk.diger ust duzey yoneticiler Alman.orta duzey 1-2 turk yonetici var ama onlara departman sefi gibi davraniyorlar canlarindan bezdiriyorlar,karar verme yetkileri yok.turkler icin soyledikler su: cok killilar ,henuz evrimlesememisler..turkiyede 4 kadinla evlenmek guzel..turkler deveye biner..vs..vs gibi asagilayici sozler..almanyada komsulari turk olmasini istemiyorlar..cocuklarinin turklerin oldugu siniflarda okumasini istemiyorlar..bunlar oaradaki alman yoneticilerin zihniyetleri..simdi yabanci sermaye turkiyeye geliyor diye sevinen zihniyetlere bir de sunu oneriyorum; lutfen bu sirketlerdeki calisma ve fikir beyan etme,yapilan islemlerin yasaya uygunlugu durumlarini bir incelesinler.kendi vataninda yabanci oluyorsun.keske devlet bu sirketlere belirli araliklarla denetci yollasa ve bunu sorgulasa.anlattiklarim tamamiyle gercektir..sabirla okudugunuz icin tesekkurler.

esrArengiz dedi ki...

@isimsiz;
çok enteresan bilgiler vermişsin, hayretle okudum. zira bunlar gerçektir deyip direkt inanmam da mümkün değil. ilerleyen dönemlerde MediaMarkt ile daha fazla bilgi edince belki anlattıkların zihnimde doğrulanacaktır.

yalnız enteresandır ki adamlar bizi 5. sınıf insan olarak görüyor demişsin, zannımca bize de bunu bak kardeşim manzaraya işte sen karar ver kaçıncı sınıf olduguna diyerek teyit ettirdiler. ben gerçekten bu sabah şok yaşıyorum. çok çok üzgünüm bu duruma. samimiyetle ağalamak istiyorum ya. nedir bu hal Allah'ım..

Adsız dedi ki...

sevgili esrarengiz,bu isler organize isler..yapilan marketing activity den baska birsey degil.organizasyon orada itisme,tepisme gerektiriyordu bu kosullar saglandi,biber gazimiz da hazirdi.biliyorsun magazin turkiyede cok populer ve bu pazarlama teknigi olarak kullanildi.TVde binlerce YTL lik bedava reklam ve marka bilinirligi bir anda bu sayede top cekti!resme biraz genis acidan bakin,kimse helga ve hanslarin pazarlamadan anlamadigini soylemedi:)yeni gelen genel mudur natasa reklami hicbirsey almanyada bayan calisanlarimiz playboy a kapak oldular diyor.anla artik etik degerleri!tayyip bey yabanci sermaye geliyor turkiyeye diye atip tutmaya devam etsin..yozlasma ve turkleri asagilama had safhada..al sen bile sok oldum biz gercekten 5.sinifiz diyorsun..birak elemanlarini Turk halkini bile birbirine dusurdu ilk gunden...yazik valla!..seni suclamiyorum sakin yanlis anlama,bu kadar planli bir organizasyonu senin farketmen ve buna tepki gostermen kendi rutin gunluk yasamindaki hareketten oturu zaten mumkun degil.ancak bu ortami yasaman lazim.o zaman her ayrintiyi gozlemleyebilirdin.neyse arkadaslar bu bu konuda sizlerle son fikir paylasimim..bu siteyi tesadufen farkettim..eren bey cok guzel bir is yapiyor..kendisini tebrik ediyorum..herbirinize selam sevgiler

Adsız dedi ki...

MediaMarkt icin Wikipedia: "... onemli ozelligi celiskili reklamlari" diyor ve Polonya ornegini veriyor. Ozetlenecek olursa, MedaMarkt bu ulkedeki lansmaninda Almanya'da Polonyo'lilara yaygin olarak atfedilen POLONYALILAR HIRSIZ OLUR onyargisini kullanan bir reklam filmi yayinlaniyor. Yer yerinden oynuyor ve reklam resmen durduruluyor.
Isin aci tarafi MediaMarkt Polonya'da su anda en basarili tekno-market'mis.
LCD ekran sevdalisi Turkler var oldugu surece korkmaliyiz ki MediaMarkt burada da iyi para kazanir. Biz MediaMarkt'i zengin etmeyelim.

Eren Kumcuoğlu dedi ki...

İsimsiz;
Bilgilerini paylaştığın için teşekkür ederim. İlgini kaybetmemen dileğiyle...

remzi;
İlk intibaları son derece olumsuz olmasına karşın, Media Markt'ın ilerleyen günlerdeki aktiviteleri, firmanın görüşleri hakkındaki soru işaretlerini kafalardan kaldıracaktır ve netliğe kavuşturacaktır diye düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

MediaMarkt'ın işi zor. Yaptığı, genç imamın kıldırdığı ilk cumada patlattığı "büyük yellenmeye" benziyor. İmam, öyle utanmış ki namazı yarım bırakıp, dünyanın öbür ucuna gitmiş. 25 yıl sonra unutulmuştur diye dönmeye kalkmış. Köy girişinde karşılaştığı, 25inde görünen gence "Kaç yaşındasın?" diye sorup da "Valla tam bilmiyorum ama; imamın yellendigi sene doğmuşum" cevabını alınca, daha da uzaklara dönmüş... Bu kalp seni unutur mu MediaMarkt? "Yellenmen" zihinlerimize çakıldı kaldı.
MEDIAMARKT HAKKINDA SON HABER
Sanayi ve Ticaret Bakanı Media Markt için inceleme başlattı.
Bakan Çağlayan,"... hemen harekete geçtik. Konuyu birkaç boyutta inceliyoruz. Reklam Kurulu şu anda inceleme yapıyor. Bu konuda yanıltıcı reklam olmuş mudur?. Tüketici haklarının korunması noktasında yanlış yapılmış mıdır? Rekabet Kurulu da ... uygunluğunu denetliyor."dedi.

Unknown dedi ki...

alın size başka bir son gelişme
http://www.mediacatonline.com/tr/news/details.asp?id=4857
rezillikle para kazanmak sadece magazin bombası koca memeli kadınlara ait bir özellik değilmiş
strateji bu olunca türkiyede daima tutunacaklardır
ve böyle büyük bir yatırımı hiç bir kurum engelleme cesaretini göstermeyecektir
işin kötüsü ise bu tarz haberlerle gündemde kaldıkça sevgili halkım için "olumsuz" bir reklam değil, sadece "reklam" olacaklardır ve ismi duyulmuş her şey iyidir(!)
valla sinirim bozuldu

Eren Kumcuoğlu dedi ki...

Mesajı yazdığın anda ben de burada Eskişehir'li bir arkadaşa durumu anlatıyordum, çok büyük tesadüf oldu =)