11 Eylül 2007 Salı

Vatan Computer indirimi ve WOMM'un gücü

Dün akşam bir arkadaşım MSN Messenger'dan bana "25.yıl şerefine Vatan Computer'da yarın tüm ürünlerde %25 indirim var haberin olsun" diye bir mesaj iletti. Önce dikkate almadım ancak gün içerisinde Ataşehir civarında işim olduğundan uğrarım dedim.

Göze ile kalktık Bostancı Vatan Computer'a gittik. Yolda ciddi bir trafik vardı ve anlam veremedik, espriyle "Vatan'a gelmişlerdir" dedik. Mağazadan içeri girdiğimizde anladık ki gerçekten de Vatan indirimi için gelmişler.


Müşteri profili öncelikle bilgisayar düşkünleri ya da ofis için alışveriş yapmaya gelen erkeklerdi. Sanırsam akşama doğru kadınlar da dengeyi kurdu zira ev ürünlerini kapışıyorlardı.


Böyle bir kalabalığı normal günlerde görebileceğimi sanmıyorum. Kampanya es kaza haftasonuna denk gelseydi neler yaşanırdı tahmin edemiyorum, zira etkili bir kalabalık vardı ve ciddi bir WOMM olayı yaşanıyordu, herkes eşine dostuna telefonla ürünlerin fiyatlarını haber veriyor, kendileri mağazadan çıkmadan içeriye daha fazla insan çekiyorlardı. Bunun tanımını pazarlama dilinde nasıl yaparız bilemedim. Saat 18.00'de bütün kapılar kapatılmıştı ve yeni müşteri kabulu yapılmıyordu, buna rağmen insanlar kapıda kuyruğa girmişti, hatta aralarında camlara vurup kapıyı açmaları için söylenenler bile vardı!


Saat 18.40 gibi e-5 üzerinde seyir ederken yol kenarına park etmeye çalışan sürüyle araba vardı, geç kaldıklarını bilmeden ya da bilerek te olsa şansını denemek isteyen insanlar...

Mağaza içine geri dönersek, inanılmaz bir tüketim söz konusuydu. Ancak yanlışlar (ya da öngörüsüzlük) vardı. Özellikle LCD TV'ler teşhir ürünlerine kadar satılmıştı, 3'er 4'er alan kimseler gördüm. Yine 3'er 4'er toplama bilgisayar alanlar da mevcuttu ve bu insanlar kasalarda inanılmaz bir yoğunluğa sebep oldular.
Yoğunluğa sebep olan bir başka faktör de Vatan Computer'ın bu indirimini yalnızca Card Finans sahiplerine yapması idi ve yalnızca Card Finans ile ödeme yapılınca geçerli olmasıydı. Kart la ödeme işlemleri zaten uzun sürdüğünden ve insanlar sürüyle parça aldığından ortalama bir müşterinin işi 15 20 dakika sürüyordu. Bu kadar uzun sürelerde sıradan ayrılarak satın alma yapmadan çıkan bir sürü insan gözüme çarptı.
Son olarak ta, Vatan Computer böylesi bir izdihamı öngörememiş olsa gerek diye düşünüyorum. Çok sattılar, mağazayı boşalttılar ama daha kısa sürede daha etkili satış yapabilirlerdi. Yine de bunların hiçbirinin aşağıdaki soruyu sorduktan sonra alınacak cevaptan sonra önemi yok.

Tüketici memnun mudur? Bence evet.
Bence kasada uzun sayılabilecek bekleyişime rağmen, bir süredir almak istediğim 500 GB'lık MyBook yedekleme ünitesi bu indirimle nihayet aldım ve keyfini sürüyorum, eminim ki erken davranıp o uzuuun kuyruklara girerek kendilerine indirimli 42"lik LCD TV alan vatandaşlar da evlerinde memnun memnun yeni televizyonlarının keyfini sürüyorlardır.

6 yorum:

Zafer Yılmaz dedi ki...

Öncelikle gidemedim, keşke giderken haber verseydiniz :)

Vatan zaten halihazırda %15 indirim yapıyordu card finans'a.Ancak %25 teknoloji ürünleri için çok ciddi bir oran.Özellikle yüksek fiyatlı ürünlerde tüketicilere ilaç gibi gelmiştir.
Ayrıca sanırım bütün gazetelerde tam sayfa ilanı vardı.(Ben Vatan'ın 4.sayfasında gördüm)
Son olarak Vatan Bilgisayar mağazalarında card finans kartı çıkarmak isterseniz, kartınız 1 saat sonra cebinizde;)

esrArengiz dedi ki...

vallahi bu kadar insan duymus, ben duymamistim. cok tesekkurler paylastigin icin.
hala kapinin onundeki izdihama bakiyorum. cok enteresan :)
cok womm'cu bi milletiz...

Unknown dedi ki...

womm öyle önemli bi şeyki güvenlik önlemleri aldıracak izdihamlar yaşatabiliyor
küçücük şehirlerin küçücük mağazalarında bile
alın bursada yeni açılan bir mağazanın haberi
http://www.jurnalturk.com/detay.gur?@=378385

h k dedi ki...

laptopu yarı fiyatına alan tüketici memnundur elbette ama ya dışarıda kalanlar? içeridekilerin pozitif womm u mu dışardakilerin negatif wommu mu? ve izdihamların yaratabileceği ezilme vslerin yaratabileceği olası tazminatlar.. kara bi tablo gibi oldu ama Türkiye'de çokluk yaratayım derken ortaya çıkabilecek .okluklar göz ardı ediliyor bence,ama demek ki işe yarıyor ki yapıyorlar...

Eren Kumcuoğlu dedi ki...

Hüseyin:
Haklısın, ben de yazıyı yazarken dışarıda kalanların negatif womm unu düşündüm. Ancak Vatan bunu göze almış olsa gerek ki böyle bir işe girişti. Yine de, bu kadar olacağını tahmin etmediklerini düşünüyorum, tamamen hazırlıksız yakalandıkları için kapıları kapattılar. Eğer bunu öngörebilselerdi daha farklı bir önlem alınırdı gibime geliyor. Ancak haklısın, dışarıda kesinlikle mutsuz ve kırgın bir kitle oluştu.

Adsız dedi ki...

Genelde Vatan C ve benzeri yerlerin yayinladiklari brosurlerdeki bilgilerle gercekte sunduklarinin surekli farkli oldugunu goruyorum. Bu da bir nevi tuketici ile dalga gecmek gibi. Tuketicinin vaktini harcamak. Malesef engel olunamiyor. Dolayisiyla Vatan C'nin marka degeri benim gozumde oldukca asagilarda duruyor.