24 Temmuz 2007 Salı

Bitmeyen istekler

Geçenlerde bir İK sitesinden mailime gelen bir ilan. Firma adı elbette ki tarafımdan sansüre kurban gitti. Bozmadan aynen aşağıda;

"pazarlama

İşin Tanımı
Mümessillğini yaptığımız bir italyan firma adına tanınmış mimarları ve inşaat şirketlerini ziyaret edecek, ürün tanıtımı yapacak, projeleri takip edecek mümkün ise mimar olması tercih edilen bir müşteri temsilci aranmaktadır
Aranan Nitelikler
* mecburi italyanca bilen
* tercihen 2. dil ingilizce
* oto ehliyetli (faal olarak kullanan)
* tercihen avrupa yakasında ikamet eden
* ofis programlarını kullanan
* prezentabl
* tercihen bayan"


Müşteri temsilciliği alanında kariyer yapacak bir mimar. Kendisi aynı zamanda İtalyanca bilecek ve Avrupa yakasında oturacak. Pek gerçekçi görünmedi bana.

Bu tip ilanlara rastlayınca hep aile şirketlerinin başındaki kimselerin işe alım süreçleriyle bizzat ilgilendikleri izlenimine kapılıyorum. Bir İK profesyonelinin böyle bir ilanı, yayınlamayı geçtim, yazabileceğini dahi düşünmüyorum.

Şaka gibi ama, 2003 senesinde MS Office 2000 için 5 sene tecrübe arayan bir şirketin ilanını görmüştüm. Başkalarının dikkatini de çekmiş olacak ki ilan internette epey bir süre mizah içerikli bir mail olarak dolaştı durdu.

Sorun, tam olarak ne istediğimizi anlatamamak olduğu gibi, zaman zaman aşırı isteklerimiz de olabiliyor. Bu istekleri dile getirirken de saçmalamakla spesifik olmak arasında bir yerlerde durabiliyoruz. Saçmalayanlarda 1 numara gereğinden fazlasını isteyen "patronlar".

Türk işverenleri bu işi yavaş yavaş profesyonellere bırakmaya başladıysa da, eminim ki bir süre daha "3 yabancı dili akıcı konuşan muhasebe elemanı", "yüksek lisans yapmış santral operatörü", "CCNA bilen overlokçu" gibi absürd ilanlar görmeye devam edeceğiz gibi gözüküyor.

Hiç yorum yok: