19 Temmuz 2007 Perşembe

Çok satmak için "iyi" olmak gerekmiyor

İzlediğimiz filmlerin, oynadığımız oyunların, okuduğumuz kitapların kaçında, iyi karakterler kötüleri altediyor? %90'dan fazladır. Bu izlediğimiz filmlerden, oynadığımız oyunlardan ya da okuduğumuz kitaplardan kaç tanesini iyi hatırlıyoruz? Pek azını.

İşte bu yüzden, ses getiren filmler, rekor kıran oyunlar, çok satan kitaplar farklı olanlar oluyor. Çünkü dünyadaki savaşlar yalnızca iyilere ve kö
tülere mâl edilmiş değil, başka amaçlar ve bazen yalnızca kendileri için savaşanlar da olabilir. Maalesef bunu anlamak ve anlatmak isteyen senarist sayısı az, fakat arada farklılaşıp bunu başaranlar da oluyor.

Tüm dünyada 2.5 milyon lisanslı kopya satan, bir çok uluslararası oyun dergisi tarafından "Playstation 2'nin en iyisi" olarak kabul edilen God of War adlı oyunun kahramanı Kratos'un da bu kadar popüler olmasının nedeni ne kötü ne de iyi tarafta yer alması. Bambaşka bir kahraman.

Esasoğlanın sosyopat, kanın bol, şiddetin aşırı, çıplaklığın, agresif sözlerin ve tutumların gırla olduğu bu oyunda, yalnızca lisanslı kopya alan 2.5 milyon, benim tahminim -yasadışı kopyalarıyla birlikte- 100 milyon insan ne buldu?

Kolay oynanış, güzel grafikler, gerçekten Antik Yunan havası veren mimari, zamanlaması harika müzikler, ve bol aksiyonlu savaşlar... En önemlisi, muhteşem bir senaryo ve farklı bir karakter. Daha oyuna başladığımız anda Kratos kendini Antik Yunan'ın en yüksek dağından aşağıya atıp intihar ediyor (kısa video aşağıda), ardından 3 hafta önceye geri dönüp oyuna başlıyor ve kocaman bir "neden?" sorusuyla birlikte oyunda epey bir vakit geçiriyoruz. Nedenleri öğrenmeye yavaş yavaş başladığımızda oyunu artık bırakamayacak kadar sevmiş oluyoruz.


God of War'u geçen sene oynamıştım, geçenlerde ikincisini bitirdim, serinin üçüncü ve son oyununun da 2008'de Playstation 3 için çıkacağı söyleniyor. İkincisi oyun piyasaya çıktığı ilk haftada 833 bin lisanslı kopya satmış, bu rakamın tahminen 5 milyona yakın olacağı söyleniyor. Üçüncü oyunun durumu Playstation 3 fiyatının düşmesine ve satışlarına bağlı, ancak onun da 5 milyondan fazla satması bekleniyor. Kratos'un şimdiden çeşitli Action Figure'leri, T-Shirt'leri, Posterleri ve hatta oyunda kullandığı meşhur silahları (Blades of Chaos) bile satışa sunuldu, filminin çekileceği (yönetmenin PeterJackson olabileceği) söylentisi mevcut.


İyi olmak popü
ler bir yol, ancak her iyi olan sevilmiyor. Kratos'u yaratan ekip bunun farkına varmış. Tahminimce farkına varamadıkları şey, iyi bir karakter yerine bir sosyopat, masumları kurtarmak yerine kendini kurtaran, güce ulaştıktan sonra bunu cezalandırmak için kullanan ve aşırı ego sahibi bir karakterin tavan yapacağı fikriydi. Oyun tarihinin en farklı ve iyi olmadığı halde en çok sevilen karakterlerinden biri, altın günlerini önümüzdeki günlerde yaşayacak gibi görünüyor.

Herşeyi bir kenara bırakırsak, farklılaştıktan sonra herşey ne kadar kolay oluyor, değil mi?

Hiç yorum yok: