Burn vs. Ateş Suyu
Başarılı olmuş iş modelini al, ufak değişiklikler haricinde birebir uygula. Sanırım bu, Ülker'in dağıtımdan sonra yapabildiği en iyi şey. O değişiklikler de olmasa Sözleşmeli Üretim ya da Franchising bile diyebilirdim ama, söz konusu 2.markanın Ülker'e ait olduğunu gördüğümde yeni bir marka olduğunu ve bir Ülker klasiğinin daha vizyona girdiğini anladım.
Ürünümüz Ateş Suyu. Raflarda gördüğümde ilk tepkim ismin çok başarısız olduğu oldu. Ardından da Burn'le yan yana teşhir edilmesi, kutu tasarımının birbirine benzerliği (bir tek renkler Red Bull'dan) ve ufak ayrıntılar dışında neredeyse aynı olması dikkatimi çeken diğer unsurlardı.
Malum, Ülker'in Eti'yle Brownie, Coca Cola'yla Cola Turka gibi kopyacılıktan çeşitli sabıkaları var. Gözün gördüğünü saklamanın da alemi olmadığına göre, Ateş Suyu'nun aceleyle ve özensizce piyasaya çıkarılmış, ucuz görünen bir Enerji İçeceği, hatta biraz Red Bull biraz Burn taklidi imajı yansıttığını söylememde de sakınca yoktur herhalde. Benzerlikler ortada.
Lansman aşamasında ilk intiba'nın önemini büyüktür, zira ürün\hizmet ilk sunulduğunda tüketiciye ne çağrıştırırsa büyük ihtimalle ürün\hizmet yaşam evresini tamamlayana kadar tüketici zihinlerinde aynı imajı korur. Genel bir imaj değiştirme çalışması ise hem zaman hem de finansal anlamda çok maliyetli olacağı için genellikle firmalar ürünleri öldürüp yeni markalar yaratırlar -ki bu daha karlı bir yoldur.
Merak ettiğim, Ateş Suyu'nun, Burn gibi bir markayı kendine baz alarak nasıl farkındalık oluşturabileceği. Üniversite'de Marketing Research dersi alırken proje konum Türkiye'deki Enerji ve Spor İçecekleri Pazarı'ydı. Enerji İçecekleri daha ziyade alkollü ortamlarda ve gece kulüplerinde tüketilen içecekler statüsünde olduklarından, Ülker'in konumunu da ele alarak, nasıl bir girişim yapacağını merak ediyorum. En büyük hedef kitle olan parti insanlarının Ateş Suyu markasına yaklaşımları ne olacak?
Unutmamak ta gerekir ki, gece kulüpleri ve partiler dışında enerji içeceklerinin en büyük tüketicilerinden biri de kamyon şoförleri. Ürünün fiyatı piyasa fiyatlarından aşağıda diye hatırlıyorum, dolayısıyla bu kitleye fiyat avantajını kullanarak satış yapmak ta iyi bir strateji olabilir.
Bir başka konu da reklamlar. Burn'ün reklamlarının ne kadar cesur olduğunu zaten biliyoruz. Ateş Suyu böyle bir işe girişti ve cesareti ele aldı diyelim, ama hem Ülker'in kurumsal, hem de Ateş Suyu'nun marka imajı nasıl etkilenecek? Ben Ülker'den böyle bir reklam görebileceğimi hiç sanmıyorum.
Burn: Fire To Drink
Agency: Leo Burnett, Milan, Italy
Art Director: Raffaele Cesaro
Copywriter: Jack Blanga
Photographer: Davide Bodini
Client Service Director: Zenia Zerbinati
4 yorum:
Arkadasim, sen vatan hayinimisin??? Insan sevinir kendi ulkesi biseyler yapmis diye, vurmusssun yerden yere ulkeri, birtek siz bu isi yapamamissin demedigin kalmis! senin ilk goruste begenmedigin ismine biz hayran kaldik, Ates Suyu neresi kotu bunun anlamadim ayrica Turkce olmasi da cok harika, bide ben ilk gordugum de bu enerji icecegini reyondakilerin hepsini satin aldim. Bnece sen biraz daha vatanina yararli ol, ulker olmaya calisiyor,
cahilsin cahil!muhabbeti anında vatan millet sakarya ya cekiyorsun!bence utanmalısın!kopya cunku ,birebir ve basarısız rezalet bir kopya...sen icmeye tuketmeye devam et.cola turca patentini satın alırken hollanda para kazandı turkiye degil.(rc cola) azıcık kitap oku...
ülker gibi bir değerimiz varken gurur duymak lazım herkes boş boş konuşmasın. çizinin ikramın metronun albeninin ve oldukça fazla sayıda ülker ürününün birebir aynıları çıkarılırken kopyacılık olmuyor da bir browninin benzeri kopyacılık mı oluyor hemen? bu ülkeri neden çekemiyorsunuz hem en kaliteli hem de en büyük marka valla gurur duyuyorum ülkem adına. ilk enerji içeceği de burn değil red bull zaten. senin bakışınla burn da kopyacı olurdu. o derslerinize tekrardan bi baksanız iyi olur. Teşekkürler Ülker..
Güzel bir inceleme. Tebrikler.
Yorum Gönder